ASLIHAN ALTAY KARATAŞ/ANKARA- Mahkeme teamüllerin aksine, ihlal kararıyla ilgili gerekçenin Resmi Gazete’de yayımlanmasını beklemeden “kısa karar” başlığıyla hak ihlali kararının içeriğini kamuoyuyla paylaşmayı tercih etti.
Önceki kararının icra edilmemesi nedeniyle Atalay başvurusunu iki başlık altında inceleyen Yüksek Mahkeme, Anayasa’nın 148. maddesinde düzenlenen “bireysel başvuru hakkının” ihlal edildiğine oybirliğiyle karar verdi.
Karar, AYM’nin icra edilmemiş ilk karar ile birlikte, hak ihlallerinin ortadan kaldırılmasına yönelik olarak “başvurucunun yeniden yargılanmasına başlanması, mahkumiyet hükmünün infazının durdurulması, ceza infaz kurumundan tahliyesinin sağlanması ve yeniden yapılacak yargılamada durma kararı verilmesi şeklinde işlemlerin yerine getirilmesi için” İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderildi.
100 bin lira tazminat
Mahkme ayrıca Atalay’a 100 bin lira manevi tazminat ödenmesine de hükmetti. AYM, Anayasa’nın 67. maddesinde güvence altına alınan “seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkı” ile 19. maddesinde güvence altına alınan “kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının” ihlal edildiğine ise 11 oya karşı 3 karşı oy ile karar verildi. AYM’nin dünkü kararının ardından yüksek yargı organları arasında krize yol açan Atalay dosyasında top yeniden Meclis’e geçti.
‘Bir an önce uygulanmalı’
CHP Genel Başkanı Özgür Özel, karara ilişkin “Hatay Milletvekili Can Atalay’ın bir an önce tahliye edilmesi Anayasa’nın gereğidir. Bu karara direnmek, anayasal hukuk düzenini yok saymaktır. Biz, adaleti ve hukuku savunmaya devam edeceğiz” dedi.
MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, ise “Bu kararı nereye gönderecek, önemli olan o. Eğer 13. Ağır Ceza’ya gönderirse, mahkeme, Yargıtay 3’e gönderir yine. Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin aldığı karar da belli. Yani Yargıtay ile Anayasa Mahkemesi arasındaki bu meseleyi halletmemiz lazım” görüşünü dile getirdi. – ANKARA Milliyet