Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un 2 yılı aşkın süredir Rusya’ya karşı savaşan Ukrayna’ya asker gönderme konusunda Avrupa ülkeleri arasında fikir birliğinin olmadığını ancak Ukrayna’ya asker göndermenin ihtimal dışı olmadığını söylemesine Rusya’dan tepki geldi. ABD, Almanya ve İngiltere’nin de aralarında bulunduğu çok sayıda NATO ülkesi de Ukrayna’ya asker göndermeyi düşünmediklerini açıkladı.
Macron, başkent Paris’te ev sahipliği yaptığı Ukrayna’ya destek konulu konferansın kapanışında yaptığı konuşmada, “Rusya’nın bu savaşı kazanmaması için ne gerekiyorsa yapacağız.” ifadelerini kullanmıştı. Ukrayna’ya asker gönderme konusunda Avrupa ülkeleri arasında fikir birliğinin olmadığına işaret eden Fransa Cumhurbaşkanı, “Ukrayna’ya asker göndermek ihtimal dışı değil” değerlendirmesi yapmıştı.
KREMLİN’DEN ‘DOĞRUDAN ÇATIŞMA’ UYARISI
Reuters’ın aktardığına göre, bu sözlerin ardından Kremlin konuya ilişkin açıklama yaptı. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, “NATO ülkelerinde belirli birlikleri Ukrayna’ya gönderme olasılığının konuşuluyor olması gerçeği, çok önemli yeni bir unsur” diye konuştu.
NATO üyelerinin Ukrayna’da savaşmak için askeri birlik göndermesinin olası riskleri konusundaki soruyu yanıtlayan Peskov, Bu durumda, (doğrudan bir çatışmanın) olasılığını değil, kaçınılmazlığını konuşmak durumunda olabiliriz” ifadelerini kullandı.
‘BIDEN, UKRAYNA’YA ASKER GÖNDERMEYECEĞİNİ AÇIKÇA İFADE ETTİ’
Macron’un bu açıklamasına NATO ülkeleri ABD, Almanya, İngiltere ve İtalya’dan da yanıt geldi. Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, Başkan Joe Biden’ın ‘zafere giden yolun’ askeri yardım sağlamaktan geçtiğine inandığı, ‘böylece Ukraynalı askerlerin kendilerini savunmak için ihtiyaç duydukları silah ve mühimmata kavuşabilecekleri’ belirtildi. Açıklamada, “Başkan Biden, ABD’nin Ukrayna’ya asker göndermeyeceğini açıkça ifade etti” denildi.
ALMANYA: ASKER GÖNDERMEME MUTABAKATINDA BİR DEĞİŞİKLİK YOK
BBC Türkçe’nin aktardığına göre, Almanya Başbakanı Olaf Scholz, hiçbir Avrupa ülkesinin veya NATO üyesi devletin Ukrayna’ya asker göndermeyeceği yönünde varılan mutabakatta bir değişiklik olmadığını söyledi. İngiltere Başbakanı Rishi Sunak’ın sözcüsü de konuya ilişkin yaptığı açıklamada, Ukrayna güçlerini eğiten az sayıdaki personelin dışında, ülkenin Ukrayna’ya büyük ölçekli asker konuşlandırma planının olmadığını belirtti. İtalya Başbakanı Giorgia Meloni’nin ofisi ise İtalya’nın ‘desteğinin, Ukrayna topraklarında Avrupa veya NATO ülkelerinden birliklerin varlığını içermediğini’ ifade etti.
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg daha önce Ukrayna’ya asker gönderilmesi fikrini gözden geçirdiği iddiasını reddetmiş, ancak ittifakın NATO üyesi olmayan Ukrayna’yı desteklemeye devam edeceğini vurgulamıştı. Aralarında Polonya, İspanya ve Çekya’nın bulunduğu bir dizi NATO üyesi ülke de aynı tutumu benimsediklerini dile getirdi.
(DIŞ HABERLER SERVİSİ)